Měřící přístroje: co jsou zač a jaké je jejich dělení

Měřící přístroje: co jsou zač a jaké je jejich dělení
K & V ELEKTRO
23. 7. 2021
Žádné komentáře

Nejednou člověk potřebuje změřit elektrickou energii či veličiny. Jelikož mu jsou prsty na rukou v tomto případě k ničemu, musí se investovat do měřících přístrojů, což jsou nástroje přesně k tomu určené. V současné době jsou k dostání rovnou v několika verzích.

Měřící přístroje dělíme podle základních veličin i způsobu

Stejně jako u mnoha jiných věcí, i měřící přístroje dělíme rovnou podle několika kritérií. Jimi jsou:

  • Základní veličiny

  • Způsob použití

  • Způsob zjišťování veličin

Vůbec první dělení je podle základních veličin, kdy rozeznáváme voltmetry, ampérmetry, multimetry a elektroměry.

Zatímco voltmetr měří velikost elektrického napětí, případně jeho úbytek, ampérmetr slouží k měření velikosti protékajícího elektrického proudu.

V popisu práce multimetru stojí, že umí měřit proud, napětí i elektrický odpor, zato elektroměr zjišťuje množství spotřebované elektřiny.

Abychom však nezůstali pouze u jednoho členění, musíme zmínit další, a sice rozeznáváme přenosné, stolní a rozvaděčové přístroje. Ty jsou takzvané provozní.

Samostatné dělení spadá na elektroměry. Existují analogové a digitální, jež mohou nabízet přímé nebo podružné měření. Zpravidla se zasazují do elektroměrových rozvaděčů, jež samozřejmě musí splňovat elektrotechnické normy stanovené zákonem.

Měřící hroty a krokosvorky

Měřící hroty představují první kontakt mezi měřeným bodem a multimetrem. Krokosvorka je elektrotechnická součástka na konci ohebného vodiče a oblíbený výraz pro ni je „krokodýlek“

Měřáky, zkoušečky a multimetry

Informace o stavu stejnosměrného i střídavého napětí, proudu nebo odporu a napětí získávají měřáky, zkoušečky a multimetry. Vynikají mnoha funkcemi, jako je osvětlení měřeného místa, paměť nebo měření teploty.

Měřící přístroje: co jsou zač a jaké je jejich dělení

Podružné elektroměry mohou ochránit před hádkami za energie

V souvislosti s elektroměry stojí za zmínku důvod, proč si je pořídit, tedy alespoň ty podružné. Většinou se kupují do bytových domů a společných garáží, kde mohou chránit před hádkami za energie. Pouze jeden elektroměr totiž nerozpočítává účty za energie pro více lidí, za pomoci zmiňovaných podružných to ale jde. Často se jim proto říká fakturační elektroměry.

Měřící přístroje nesmí postrádat několik informací

Při koupi měřících přístrojů sledujte několik základních informací, jež na nich nesmí chybět. Uvedeno musí být nejen jméno daného nástroje, ale také značka výrobce a samozřejmě jednotka měření. K dalším nepostradatelným bodům, jež musí být na přístroji uvedeny, patří:

  • Třída přesnosti

  • Druh proudu

  • Napětí

  • Hodnota veličiny