Tipy, jak efektivně bojovat s plísní a vlhkostí v koupelně

Tipy, jak efektivně bojovat s plísní a vlhkostí v koupelně
K & V ELEKTRO
21. 7. 2021
Žádné komentáře

Plíseň je nevítaným hostem, kterého člověk nemůže jen tak vyhnat z domova. Zatímco někdy se uchýlí do rohů obývacích pokojů, jindy (a daleko častěji) se vyskytne v koupelně, kde se dlouhodobě drží vysoká vlhkost.

Jelikož mluvíme o zdraví škodlivém společníkovi, měli bychom vědět, jak s ní zatočit dřív, než se rozšíří dál do zbytku domova. Naštěstí způsobů, jak s ní vyhrát boj, je celá spousta.

Pomoct může koupelnový ventilátor

Odborníci se shodují v jednom – plísním v koupelně či jinde v domácnosti by se mělo především předcházet. Jak již bylo zmíněno, boj s tímto nevítaným hostem je během na dlouhou trať, kterého se můžete vyvarovat tím, že si pořídíte koupelnový ventilátor. Ten může mít zpětnou klapku, automatickou žaluzii i časový oběh – jen ať je kvalitní a co nejméně hlučný.

Ventilátory obecně spolehlivě bojují nejen proti vysoké vlhkosti, ale tím pádem i proti vzniku zdraví škodlivých plísní. Své místo proto najdou jak na toaletách či u sprchy, tak v kuchyních nebo spížích.

Ventilátory se zpětnou klapkou

Zpětná klapka zabraňuje tomu, aby se již odsátý vzduch vrátil zpět do místnosti. Pohodlně ale zabrání i cirkulaci chladu nebo nevítanému hmyzu. Totožný účel má automatická žaluzie, která se odklopí v případě, kdy ventilátor není zapnutý.

Ventilátory s časovým doběhem

Ideální modely ventilátorů jsou ty, které se jednoduše zapnou tehdy, kdy je potřeba. Dnes je představují ventilátory se schopností změřit vlhkost a na základě hodnot se spustit. Oblíbené jsou ventilátory s časovým doběhem, který běží určitou dobu a v určitou dobu se zcela sám – bez pomoci – vypne. 

Koupelnové ventilátory najdou své místo i na samostatných toaletách, v kuchyních nebo spížích a dalších místech se zvýšenou cirkulací vlhkosti. Mohou pomoci k lepšímu bydlení a především ke zdravějšímu životu.

Tipy, jak efektivně bojovat s plísní a vlhkostí v koupelně

Do boje ve spolupráci s chemikáliemi

Pořídili jste si koupelnový ventilátor pozdě? Nebo jste dostatečně nevětrali a rohy místností plíseň začala obývat? Pak se nabízí otázka, jak s ní zatočit co nejrychleji a co nejefektivněji. Mnohým se osvědčily chemické prostředky. I když jsou dnes to poslední, co si chceme přenést přes práh domova, jsou stále tím nejefektivnějším bojovníkem, kterého vyšleme do války.

Například takové Savo hravě zatočí s plísní usazenou i mezi spárami či obklady. Je však pravdou, že neumí zavítat až do hloubky – spíše zlikviduje plíseň povrchově.

Babských rad není nikdy dost

Že ještě nechcete sázet na chemikálie, ale raději byste vyzkoušeli babské rady? Těch je naštěstí také celá spousta. Naše babičky a prababičky používaly vinný ocet, který fungoval podobně jako výše zmiňovaný přípravek. Byl totiž daleko šetrnější, ale stejně efektivní. Často se sáhlo i po hašeném vápně, které se dodnes označuje za nejlevnější dezinfekci proti plísním.