Rok na stavbě u Lukáše a Markéty

Rok na stavbě u Lukáše a Markéty
Tereza Malinová (redakce)
11. 12. 2023
Žádné komentáře

Vylévání desky jako vánoční dárek

Vylít desku stihl Lukáš těsně před Vánocemi. Přípravu zvládnul se svým otcem. Když bylo šalování hotovo objednal jsem beton vyšší třídy C16/20 30m3 a čerpadlo na beton. Desku 180 m2 jsme vybetonovali ve 4 lidech za dopoledne, měli jsem půjčenou i vibrační lištu, která vše dokonale uhladila a vyhladila.

Deska zrála 3 měsíce a v březnu, když se udělalo hezky a teplo, jsem se vrhnul na izolaci pod nosné zdi. Nakoupil jsem penetraci a sehnal přes bazar asfaltové pasy hydroizolace Glasek 40 Special Mineral. Narazil jsem na člověka, kterému zbylo ze stavby pár rolí, což se mi hodilo.

Zdění na pěnu zvládne každý

Po hydroizolaci desky přišlo na řadu zdění. Palety jsem roztahal po desce pomocí půjčeného paleťáku z práce. První řada pro obytný prostor je z cihel širokých 38 cm. Druhá řada se přesadila o 12 cm ven už z Heluz padesátek, tam přijde nalepit zpětný spoj pro izolaci a následně polystyren jako soklík. Zdít na pěnu by mohl každý, opravdu se toho nebojte. Důležité je povrch dokonale očistit, přejet mokrou štětkou, to proto, aby se pěna lépe chytla a nanést ve dvou řadách pěnu a položit cihlu.

Místa, kde budou příčky, tedy nenosné zdi, a do těch míst jsem dával ob řadu nerezovou pásku. Překlady jsme pomocí lešení tahali na horu „růčo“, nejdelší měl 3,5 metrů.

Rok na stavbě u Lukáše a Markéty

Betonové schodiště s podestou

Schodiště jsme zvolili do U s podestou, na které bude také jeden schod. Je důležité vědět, co na schody budete dávat kvůli výškám jednotlivých schodů. Za mě to byla dlažba.

Schody dělal řemeslník. Když měl rozkresleno, tak začal šalovat celé schodiště prkny, vše dokonale podepřel, na spodní šalování vložil roxory D8 a kari sítě D6, které zapustil do drážky ve zdi, kterou předem vysekal a kari sítě D6. nechal jsem také koukat ze stropu roxory, které se spojili s roxory, které tam vložil on. Samozřejmě vše vypodložil, aby železo neleželo na prknech.

Miako strop a zdění 2. NP

Původně jsem měl mít strop ze Spiroll panelů, ale v průběhu stavby, kvůli špatné dostupnosti pro jeřáb, jsem změnil projekt a kontaktoval techniky v Heluzu a ty mi vyhotovili plán pro pokládku Miako stropu. Nákladní auto s rukou, které přivezlo nosníky, mi rovnou položilo nejdelší a nejtěžší nosníky na strop. Zbytek nosníků, které jsme ve dvou uzvedli, jsme položili sami.

Po vytvrdnutí stropu jsem natahal ručně cihly do patra. Ano ručně, protože kolega s ještěrkou nedosáhl na strop. První řadu 2. NP jsem si založil sám. Vyměřil, vyrovnal rohy a podle provázku zakládal do malty. Na padesátkách jsem věnec udělal z věncovek z obou dvou stran a k vnější věncovce nalepil desítku polystyren EPS.

Rok na stavbě u Lukáše a Markéty

Střecha hotová za měsíc

Střecha od začátku skládání krovu po poslední položenou tašku nám trvala měsíc a půl. Když byly všechny trámy připraveny, tak jsem prvně položili pozednice na přesné místo a připevnili pomocí L profilů. Další den velká brigáda, začali jsem dle výkresové dokumentace sestavovat krov - sloupky, vaznice, krokve a kleštiny.

Zdění příček

Pro zdění příček jsem použil 14 cm široké cihly/příčkovky od Heluzu. Protože jsem měl izolaci nalepenou jen pod nosnými zdmi, natavil jsem izolaci na místa, kde budou příčky a nakreslil na ně umístění příček. První řadu jsem založil do maltového lože, kde jsem si prvně založil rohy a krajové cihly do přesné polohy a výšky, mezi nimi natáhl provázek a dodělal zbytek, výšku jsem rovnal jak podle provázku, tak přesněji dle laseru.

Rok na stavbě u Lukáše a Markéty

Okna od místní firmy

Pro okna jsme se rozhodli u místní firmy. Okna od nich měla většina lidí, kteří stavěli v blízké době jako my. V den D přijeli tři chlápci, pro okna měli zvlášť rám a křídla oken. Postupovali tak, že jeden připevnil rám, turbošrouby do cihel, zespoda vypodložil, druhý nasadil křídla a kolem rámu prostor vypěnil, třetí naistaloval kliku a nalepil parotěsnou pásku zevnitř i z venku.

Aktuálně má Lukáš prostavěno 1 700 000 Kč. Všechny jeho články najdete zde.

Děkujeme Lukášovi za všechny jeho inspirativní články a přejeme úspěšný nový rok 2024!

Galerie