Přehled sádrokartonových desek: Jaký typ potřebujete právě vy?

Přehled sádrokartonových desek: Jaký typ potřebujete právě vy?
Rigips
20. 1. 2022
Žádné komentáře

Pro rekonstrukce a přestavby bytů se sádrokarton stává čím dál oblíbenějším. Na trhu je více typů SDK desek. Každý typ má určité vlastnosti, s nimiž se v tomto článku seznámíte.

Druhy sádrokartonových desek Rigips a jejich značení

Základní dělení typů sádrokartonu je podle barvy svrchního kartonu. Existuje bílý, červený, modrý a zelený. Barva udává hlavní vlastnost desky. Vlastnost pak určuje, kde a jakou desku je nejlepší použít. V jedné desce je možné kombinovat více vlastností.

Bílé stavební desky RB (typ A)

Bílá deska je standardní sádrokartonovou deskou. Typ A je způsob značení podle normy ČSN EN 520. Používá se tam, kde na konstrukci nejsou kladeny žádné speciální nároky, jakož jsou vzduchová neprůzvučnost nebo ochrana před vlhkostí a požárem.

Hrany desky jsou potištěny modrou barvou, aby se snadněji a rychleji identifikovali. Lícová strana nese spíše světle šedou barvu.

Přehled sádrokartonových desek: Jaký typ potřebujete právě vy?

Červené protipožární desky RF (DF)

Podle výše uvedené normy se červené protipožární desky značí písmeny DF. Líc je růžový a hrany jsou potištěny červenou barvou. U tohoto typu se kontroluje objemová hmotnost. Využití naleznou v konstrukcích náročných na požadavky z hlediska požární odolnosti. Lze je přirovnat k hasícímu přístroji, jelikož dokážou vyloučit až 1,5 l vody na 1 m2.

Přehled sádrokartonových desek: Jaký typ potřebujete právě vy?

Zelené impregnované desky RBI (H2)

Zelené impregnované deska je určena do prostor, kde je vyšší vzdušná vlhkost (koupelna, sprchový kout, kuchyň). H2 je označení podle normy ČNS EN 520. Lícový karton je zelený, potisk modrý.

Přehled sádrokartonových desek: Jaký typ potřebujete právě vy?

Zelené protipožární impregnované desky RBI (DFH2)

Zelené protipožární impregnované desky se používají tam, kde je nutná protipožární odolnost a také ochrana před vlhkostí. Lícový karton je zelený, potisk červený – značí protipožární desky.

Přehled sádrokartonových desek: Jaký typ potřebujete právě vy?

Modré akustické protipožární desky MA (DF)

Zvolíte-li vhodnou skladbu konstrukce, docílíte lepší vzduchové neprůzvučnosti, nežli je tomu u klasických stěn z cihel. Také splňuje požadavky na požární ochranu. Líc akustických protipožárních desek je modrý, potisk hrany červený.

Přehled sádrokartonových desek: Jaký typ potřebujete právě vy?

Modré akustické protipožární impregnované desky MAI (DFH2)

Modré akustické protipožární impregnované desky oceníte zejména v prostoru s vyšší vzdušnou vlhkostí. Splňují požadavky na požární ochranu a také mají výborné akustické vlastnosti. Lícový karton nese modrou barvu, hrany jsou červené.

Přehled sádrokartonových desek: Jaký typ potřebujete právě vy?

Speciální SDK desky

Vysokopevnostní sádrokartonové desky Habito® H

Potřebujete-li spojit jednotlivé vlastnosti do jedné desky, pak sáhněte po vysokopevnostní sádrokartonové desce Habito® H. Dle normy má označení DFRIH2.

Vyznačuje se vysokou pevností, což oceníte zejména, pokud na stěnu potřebujete zavěsit těžká břemena (např. kuchyňské skříňky). Při použití vrutu do dřeva o průměru 5 mm unese 34 kg na jeden kotevní bod. Pokud použijete kovové hmoždinky Molly, unese až 155 kg.

Tento sádrokarton může být použit i pro bezpečnostní konstrukce třídy RC2 a RC4 (dle ČSN EN 1627). Díky vysoké ohybové pevnosti a zvýšené povrchové tvrdosti desky uplatníte v prostorech, kde mohou být mechanicky namáhány.

Kromě uvedených vlastností jsou také impregnované, splňují vysoké nároky na požární ochranu i akustickou neprůzvučnost. Příčka z Habito® H je až 7x lehčí a její stavba je 3x rychlejší než u příčky z cihel, a to při stejné hodnotě vzduchové neprůzvučnosti.

Přehled sádrokartonových desek: Jaký typ potřebujete právě vy?

Technologie Activ‘Air®

Součástí nabídky jsou desky s technologií Activ‘Air®, která je standardně v Modré akustické desce. Jedná se o technologii, která dokáže rozložit emise formaldehydu, který je obsažen např. v kobercích, nábytku, cigaretovém kouři. Již během pár dní sníží jeho koncentraci o více než 70 % a její účinek trvá až 50 let a více.Technologie může být součástí i jiných typů desek.

Sádrové desky Glasroc H

Ideální volbou do prostředí s nadměrnou vlhkostí (bazény, prádelny, wellness sprchy ve fitness apod.) jsou sádrové desky Glasroc H (typ GM-FH1dle normy ČSN EN 15283).

Tato protipožární deska s impregnací má navíc i impregnované sádrové jádro, které je vyztužené skelnými vlákny, a na povrchu skelnou netkanou textilii s vodou odpudivým povrchem. Díky tomu zcela odolává plísním.

Desky Glasroc F Riflex

Pro výstavbu zaoblených stěn a podhledu s ohledem na požární odolnost je určena deska Glasroc F Riflex (ČSN EN 15283-1 GM-FH1). Vyrábí se s oboustrannou skelnou výztuží.

Nejmenší povolený poloměr ohnutí desky Riflex

Tloušťka 6 mm:

– 600 mm při opláštění uvnitř oblouku

– 1000 mm při opláštění vně oblouku.

Tloušťka 10 mm:

– 1 400 mm při opláštění uvnitř oblouku

– 2 500 mm při opláštění vně oblouku.

Přehled sádrokartonových desek: Jaký typ potřebujete právě vy?

Sádrokartonová deska X-Ray Protection

Ochranu před rentgenovým zářením poskytne speciální deska X-Ray Protection. Používá se zejména do místností s RTG přístroji. Uplatnění tedy najde v nemocnicích, dentálních ordinacích a dalších zdravotnických a veterinárních zařízeních.

Význam značek na hranách desek

Hrana každé SDK desky má potisk se zkratkou, která odpovídá normě ČNS EN 520 z důvodu lepší orientace. Díky těmto zkratkám se můžete lépe zorientovat ve vlastnostech desek a také vyčtete, kde je možné desky použít.

Značení sádrokartonových desek podle normy ČSN EN 520:

  • typ A = stěnová deska,

  • typ H = deska se sníženou absorpcí vody, dělí se na:

    • H1 – celková absorpce vody do 5 %

    • H2 – celková absorpce vody do 10 %,

  • typ E = plášťová deska,

  • typ F = deska se zvýšenou pevností jádra při vysokých teplotách,

  • typ D = deska s kontrolovanou objemovou hmotností,

  • typ R = deska se zvýšenou pevností,

  • typ I = deska se zvýšenou tvrdostí povrchu.

A dále sestava těchto zkratek dle kombinace vlastností (př. deska Habito® H je značena DFRIH2).

Druhy hran a rozměrů sádrokartonu

Typ hrany je důležitým faktorem při tmelení spár. Standardní hranou je hrana PRO (AK). Tato hrana je zploštělá a opláštěná sádrokartonem. Silnější sádrokartonové desky (tl. 18, 20 mm) se vyrábí s hranou podélnou VARIO PRO (HRAK), což je zaoblená, zploštělá hrana opláštěná kartonem.

Sádrokartonové desky mají podélnou, nebo kolmou hranu. U příčných hran se většinou setkáte s kolmo řezanou hranou (SK). Desky o větších rozměrech (1250x2000 mm) je možné vyrobit s kolmo řezanou zkosenou hranou (SK/F).

Přehled sádrokartonových desek: Jaký typ potřebujete právě vy?

Základní šířka desek je 1250 mm a tloušťka 12,5 mm. Narazit ale můžete i na desky s jinými rozměry. Jako příklad si můžeme uvést masivní SDK desku o tloušťce 25 mm a šířce 625 mm. Díky vyšší hmotnosti je šířka poloviční, aby s ní byla při výstavbě snadnější manipulace.

Délek je více, ale v základu to je 2 000 a 2 500 mm. Dodávají se však i v jiných délkách většinou v rozsahu 1 000-3 000 mm. Potřebujete-li, můžete si nechat vyrobit desku s nestandardním rozměrem.

Kde všude lze sádrokarton využít?

Sádrokarton se zejména používá pro stavbu příček a dělících stěn. Konstrukce ze sádrokartonu je nenosná a samonosná. Slouží především k rozdělení místností, zajištění požární odolnosti a jako akustická izolace. Uplatnění najde v mezibytových prostorech, nebytových prostorech i průmyslových halách.

V porovnání s cihlovou zdí sádrokartonová konstrukce šetří čas, prostor i peníze. Je 2x tenčí než cihlová zeď při stejné vzduchové neprůzvučnosti.

Sádrokarton využijete v interiéru u novostaveb i při rekonstrukci. Můžete jej použít také pro stavbu deskových podhledů, ke snížení světelné výšky místnosti, pro zlepšení akustických vlastností i zvýšení požární odolnosti současného stropu.

Sádrokarton může plnit i funkci designovou. Snadno do něj zabudujete moderní osvětlení, schováte rozvody elektřiny, topení i chlazení. Díky speciálním deskám Glasroc F Riflex je možné vytvořit zaoblené a vlnité podhledy, které mohou originálním způsobem doplnit interiér.

Přehled sádrokartonových desek: Jaký typ potřebujete právě vy?

Stropní podhledy mohou mít podobu kazetového podhledu. Určitě oceníte snadnou montáž i demontáž v případě oprav. Tento typ podhledu je oblíbený především při realizaci podhledu v kancelářích, školách, zdravotnických zařízeních a obchodech.

Velkoplošné perforované desky Gyptone Big a Rigiton nebo kazety Gyptone jsou skvělým řešením pro prostorovou akustiku. Rigips nabízí různé vzory perforací, které kromě funkčnosti působí i esteticky. Navrhujete-li akustické řešení, je třeba brát v úvahu objem místnosti, množství odrazivých, pohltivých ploch a další aspekty. Někdy je lepší se obrátit na odborníka přes akustiku.

Přehled sádrokartonových desek: Jaký typ potřebujete právě vy?

Pro konstrukce podkroví je ideální sádrokartonová deska, která pomůže zajistit požární odolnost střešní konstrukce a umožní zabudování tepelné izolace. V neposlední řadě pak i zajišťuje akustickou izolaci. V nabídce Rigips naleznete systémy podkroví, které splňují tyto požadavky s ohledem na současné normy.

Pro výkonnou tepelnou izolaci slouží prodloužené krokvové závěsy nebo nadstandardní krokvový nástavec, což umožňuje do konstrukce vložit až 400 mm minerální izolace.

Přehled sádrokartonových desek: Jaký typ potřebujete právě vy?

Také v případě realizace podlahy sádrokarton uplatníte. Nové podlahy z konstrukčních desek RigiStabil jsou rychle hotové díky absenci mokrého procesu. Realizaci tak zkrátíte až o několik dní. Suché podlahy Rigips jsou pochozí po 12-24 hodinách (dle způsobu pokládky a konkrétních podmínek na stavbě).

Toto řešení podlah je také vhodné v případě nevyhovujících a nerovných podlah. Při použití suchého vyrovnávacího podsypu vyrovnáte nerovnosti od 10 do 60 mm.

Přehled sádrokartonových desek: Jaký typ potřebujete právě vy?

Sádrokartonem je možné také obložit stěny. Tyto předsazené stěny se montují jen z jedné strany ke stávající stěně a je možné zvolit typ konstrukce – předsazenou stěnu spřaženou, předsazenou stěnu volně stojící, či suchou omítku. Nabízí tak dodatečné zlepšení požární ochrany, akustických vlastností a estetiky. Snadno za ně schováte i vedení elektřiny.

Předsazená stěna spřažená se montuje na konstrukci z R-CD profilů spojenou s podkladní konstrukcí stavěcími třmeny, přímými závěsy, nebo spojkou Klik-Fix.

Předsazenou stěnu volně stojící tvoří konstrukce z R-CW profilů a na stávající stěně je nezávislá.

Suchá omítka se provádí tak, že se sádrokartonová deska přilepí přímo na současnou zděnou stěnu pomocí malty Rifix.

Přehled sádrokartonových desek: Jaký typ potřebujete právě vy?

Poraďte se s odborníky

Správné použití sádrokartonových desek a dalších komponent pro konstrukce suché výstavby naleznete v montážní příručce sádrokartonáře nebo na webu Rigips.

Jestliže si s něčím nevíte rady v oblasti suché výstavby, obraťte se na technickou podporu Rigips, a to telefonicky na čísle 226 292 224, nebo přes formulář online. Získáte tak radu od zkušených odborníků ohledně výběru správného materiálu, skladby a typu konstrukce, pomohou vám i s kalkulací a správným postupem.